Objetivo: Al término de este tema serás capaz de identificar los verbos compuestos cuyo significado cambia según la partícula utilizada.


Cuando hablamos de verbos en inglés probablemente lo relaciones de inmediato con los tiempos verbales. Como recordarás los tiempos verbales están marcados con auxiliares, do y does para el tiempo presente, did y have para el pasado, así como el verbo “be”, que sin necesidad de auxiliares puede estar en tiempo presente, am, is are; en pasado, was were y en participio, been.

Sin embargo, en esta ocasión trataremos otro aspecto especialmente relacionado con los verbos, comúnmente conocida como verbos compuestos, en donde el verbo muestra la acción y la partícula (ver tabla a continuación) puede mostrar dirección o intención.

A continuación te mostramos las partículas y sus significado más probable cuando se combinan con el verbo por lo que debes combinar, por ejemplo el verbo go (ir): + in = entrar, + out = salir, + back = regresar.

Estas partículas se combinan con los verbos dando una nueva dimensión a su significado, ya que no expresan lo mismo que cuando están separados, por ejemplo:


1. Fat tissue is made up of fat cells…
VERBO: MAKE (hacer)
PARTÍCULA: UP (arriba)
SIGNIFICADO: componer
TRADUCCIÓN: El tejido adiposo se compone de células grasas…

2. The mixture breaks up the large droplets…
VERBO: BREAK (romper)
PARTÍCULA: UP (arriba)
SIGNIFICADO: disolver
TRADUCCIÓN: la mezcla disuelve las gotas grandes….

3. The páncreas… break the fats down into their parts…
VERBO: BREAK (hacer)
PARTÍCULA: DOWN (abajo)
SIGNIFICADO: separar
TRADUCCIÓN: El páncreas… separa la grasa en partes…

Lee el texto y apoyate con la información proporcionada para comprender los verbos compuestos que aparecen en el artículo sobre Grasa Corporal.

Body Fat Basics

  • White fat is important in energy metabolism, heat insulation and mechanical cushioning.
  • Brown fat is found mostly in newborn babies, between the shoulders, and is important for thermogenesis (making heat). Since adult humans have little to no brown fat, we'll concentrate on white fat in this article.

Fat tissue is made up of fat cells, which are a unique type of cell. You can think of a fat cell as a tiny plastic bag that holds a drop of fat. White fat cells are large cells that have very little cytoplasm, only 15 percent cell volume, a small nucleus and one large fat droplet that makes up 85 percent of cell volume.

How Fat Enters Your Body

When you eat food that contains fat, mostly triglycerides, it goes through your stomach and intestines. In the intestines, the following happens:

  1. Large fat droplets get mixed with bile salts from the gall bladder in a process called emulsification. The mixture breaks up the large droplets into several smaller droplets called micelles, increasing the fat's surface area.
  2. The pancreas secretes enzymes called lipases that attack the surface of each micelle and break the fats down into their parts, glycerol and fatty acids.
  3. These parts get absorbed into the cells lining the intestine.
  4. In the intestinal cell, the parts are reassembled into packages of fat molecules (triglycerides) with a protein coating called chylomicrons. The protein coating makes the fat dissolve more easily in water.
  5. The chylomicrons are released into the lymphatic system -- they do not go directly into the bloodstream because they are too big to pass through the wall of the capillary.
  6. The lymphatic system eventually merges with the veins, at which point the chylomicrons pass into the bloodstream.

You might be wondering why fat molecules get broken down into glycerol and fatty acids if they're just going to be rebuilt. This is because fat molecules are too big to easily cross cell membranes. So when passing from the intestine through the intestinal cells into the lymph, or when crossing any cell barrier, the fats must be broken down. But, when fats are being transported in the lymph or blood, it is better to have a few, large fat molecules than many smaller fatty acids, because the larger fats do not "attract" as many excess water molecules by osmosis as many smaller molecules would.

Para practicar lo aprendido en la lección, realiza la actividad correspondiente.
Última modificación: jueves, 14 de agosto de 2014, 14:40